.:.am&rani.:.

By: rani ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Monday, 5-May-2008 00:11 Email | Share | | Bookmark
.:.oder saya ;-).:.

hitam itu menawan
sedia untuk diovenkan...
sedia untuk dimakan...
View all 4 photos...
....alhamdulillah semalam dh siapkan kek oder dari customer . Nita nk makan cheese cake...so rani buatkan obcc untuknya dia dan cmc untuk si comel anak-anaknya...







"Alhamdulillah sedap. along,angah dan nita pon suka" feedback dari mereka









"Seronok sangat along, angah & iman dapat kek ni...dapat je terus jadi korban sambil mengutip-ngutip cokelat tu... sesape yg nk resipi amik kt sebelah tu...resipi kek cokelat k.liza


Wednesday, 30-Apr-2008 08:29 Email | Share | | Bookmark
.:.n3 penamat april.:.

basket weave with handle
naruto novelty cake
3 tier wedding kek
View all 23 photos...
Quote:
"Barangkali inilah kenangan yg paling banyak nk ku coretkan di alam siber ini...kisah aku.upm.kek dan kawan fp aku...begitulah sebenarnya"


Date: 23-27 april 2008 [rabu-ahad]
Vanue: UPM, MARDI & ayu house


Perjalanan begitu membosankan walaupun sebenarnya aku pergi mengejar cita-cita lama...itulah ungkapan yg paling tepat...aku mula bertolak dari CaNgLuN ke AlOr SeTaR dari hari rabu lagi kemudian bermalam di rumah kakak ku. Kali ni aku terpaksa ke KL seorang diri tanpa bertemankan hb pada hari keesokkannya kerana hb telah berada di kl untuk menghadiri training bermula isnin hingga jumaat...kiranya aku dan hb "akan dating" on saturday heheh...

So walaupun perjalanan yg dikira memakan masa 6 setengah jam klau dikira dari canglun...macam-macam benda dan yg ku fikirkan dalam perjalanan...tetapi di sebabkan semangat hendak belajar mendeko kek bersama ayu aku redah saja walaupun sudah 6 tahun aku tidak drive sendirian ke kl....sebelum ni aku pernah tinggal di sana kerna tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat menimba ilmu...UPM tetap dlm kenangan ku...hemmm lama sungguh tak kesana...hatiku berbisik...alang-alang ke sana boleh jenguk-jenguk upm...sambil bertemu kawan lama...sambil macam-mcam lagi...rasanya macam-macam nk ku buat tetapi masa yang membataskan segalanya....

Alhamdulillah, perjalanan sungguh lancar walaupun cuaca mendung serta diselangi hujan....munajatku supaya Allah sentiasa mempermudahkan segala urusan ku serta tiba dengan selamat walaupun sebenarnya hb, mil pon risau...akhirnya aku sampai ke MARDI upm walaupun sebenarnya aku tersesat sikit kt cyberjaya logik la kan dh lama tak sampai...banyak jalan serta bangunan dah berubah...sedangkan manusia pun berubah inikan pula jalan hahaha

Kedatangan ku di sambut oleh floormate aku semasa kt upm...Suria namanya... sempoi, suka gelak,baik hati,lurus, orang yg terus terang. Alhamdulillah Allah mempermudahkan lg urusan ku apabila aku dapat menumpang tidur di rumahnya dan kebetulan rumahnya tidak jauh dengan rumah ayu...aku nyatakan disini bahawa best sangat sebab dapat mengimbau kenangan dan bercerita masa zaman study dulu lebih-lebih lagi ketika makan tengahari bersama di gerai sekitar upm...banyak sangat kenangan perlu ku simpan rapi di memori ini...





Inilah suasana sekitar tempat kerja suria serta kawan-kawan nya...ku kenalkan kat sini Suria, Azura serta Niza [dari kiri ke kanan yaa...] kesempatan berbual dlm masa beberapa jam kiranya memberi ku peluang mengenali para-para penyelidik mardi upm ini sangat gembira beramah mesra dgn kalian...hemmm ada-ada saja mereka ni lebih-lebih lagi gembira bila minta disnap gambar mereka oleh oleh mommy to be Azura..inilah mereka tidak kekok bergambar ...teringat juga masa aku di upm dulu...pantang ada jer kamera pasti snap...kini giliran mereka...aku menjadi photographer tak profesional...


Azura minta aku snapkan gambar dia di akhir 36 weeks ni...yang best nyer nk nampak perot lagi...ya la ku tunaikan hajatnya


Sangat gembira aku melihat keriangan mereka ini...sempat lagi nak action mcm main aci sembunyi...masa aku snap gambar ni sekitar hampir pukul 4.00 ptg..


Hemmm ni pulak aweks "savvy" tengah promosikan savvy...sampai menjerit-jerit kereta tu buat hal disebabkan aksi-aksi beramah mesra yg keterlaluan...

Kini aku dan upm menunggu di lain lembaran untuk bertemu...aku sentiasa nantikan lembaran itu...Insyaallah another day

UPM, Suria ku tinggalkan sementara demi mengejar cita-cita lama...saturday morning aku ambil hb kt stesyen komuter serdang...aku masih follow keta Suria untuk perjalanan ke rumah ayu...semalam sebenarnya kami dah cari...alhamdulillah dh jumpa...so hari ni tak perlu susah hati takut tak jumpa rumahnya...aku orang yg pertama tiba di rumah ayu...hb tinggalkan aku di rumah ayu kemudian dia berkelana di masjid sekitar BK 4...di samping aku menunggu yg lain diantaranya aimi yg lain aku tak pasti siapa lagi...rakan fp aku yg tidak pernah ku jumpa...berdebar-debar juga nk jumpa sebelum ni aku dan aimi bersms,berym...merancang,buat dicision dan macam-macam lagi...bagaikan dah kenal lama ternyata terbukti pabila ayu bertanya aimi dan rani dh kenal lama ker??? heheh itu lah ertinya sebuah persahabatan...sebenarnya yang jauh itu dekat yang dekat itu jauh...cuba amati betul-betul....sesambil tu aku sempat snap gambar ni yg menjadi tontonan sesiapa sahaja yg berkunjung ke kediaman ayu...



Hemmm inilah kek-kek yg telah dideko ayu...cantik dan kemas...


Aimi yg kutunggu dah pun tiba... hahaha sebelum tu fiza, nora dan akhirnya baru aimi sampai..tak habis berborak dan tak puas berborak kelas mesti dimulakan dan sesi bersembang-sembang sambil-sambilan lepas tu keja pon lambat laaaaa aimi ni minat purple...pakaian dia aritu semua purple termasuk eye shadow nyer jangan marah yer aimi...fiza pula ibu punyai 5 anak. seorang yg baik, dlm diam dh siap kejanya...hebat tu...yang paling kecil anaknya masih baby 2 bulan gitu...nora pula heheh anak dara berkhidmat di UKM sebagai penolong pendaftar...putih melepak lagi...


Mula lah sesi mendeko....sebelum tu aku ngan aimi sambil-sambil pok pek-pok pek x henti...seronok sungguh aku jumpa aimi ni...ramah betul dari saya awak bertukar aku hang .sempoi gak tp perfectionist kata hb dia...ni adalah first deko yg kami semua perlu buat...rumusannya buat bw ni x susah sangat tp kena maintain supaya anyamannya nampak kemas dan nampak hidup...bw ni kami semua dapat buat kejap jer...suka sangat buat bw ni...bila dh siap tengok jd motivated utk teruskan yg lain...



Kalau amati betul-betul masih terdapat kelemahan dan kekurangan bagi deko ini....sebenarnya deko ini pun mempunyai teknik supaya kelihatan kemas dan menarik, tapi ketika melakukan deko ni rasa gementar masih menebal...apa tak nya takut tak jadi dan tak elok...biasa la perasaan bagi orang yg blum mahir dlm bidang ini...kata ayu "deco ni kamu akan mahir bukan kerana lama mendeco tp sekerap mana kamu deko dan praktis" hemmm begitulah berdasarkan pengalamannya itu yg cuba ayu disampaikan.


Cantik kan??? Inilah hasil deco aimi walaupun katanya mencabar dan masih longgar...sebenarnya aku pun juga ada juga menghadapi masalah yg sama..nak perfect semua mana boleh oiiii kita masih baru melainkan paractise selalu akan megubah segalanya... tak pa perasan sebegitu perlu kerana kita akan cuba buat yg lagi baik ok my friend???



Antara semua yg aku deko, ini yang banyak memberi cabaran dan sedikit sebanyak menyumbang kepada stress...haha mcm masalah dunia pulak sebenarnya yg agak susah la bg aku apabila menyapu bc pada tingkat 1 dan tingkat 2. Hemmmm aku rasa masalah yang sama dan rasa yang sama juga dihadapi oleh nora ketika mendeko kek tingkat tingkat ni...betulkan nora??? Sebenarnya ada teknik...sbb tak tau nk guna dan handle teknik tu yg menjadikan pening tu....first time buat kek yg bentuk bunga-munga ni...tapi tak mengapa semua ni memberikan pengalaman ...kalau ikut susah untuk mendeko bentuk tu memang aku tak mau ...

Tapi yg paling syiok masa deko kek ni ialah masa time buat roses...aku rasa aku dan aimi sangat teruja untuk belajar buat deko roses ni...ni ternyata pabila aimi ada rasa puashati boleh buat roses, tp biasala kan dia akan kata roses aku tak cantik emmmm mcm mana roses kita nk cantik... kita baru belajar dan tak pro lagi semua kata-kata tu akan akan menjana semangat yg lebih tinggi jangan sedey-sedey yer aimi...







Heheh ni aku nk komen secara peribadi tentang roses aku ni...para pengunjung juga sila bg komen yang telus yer...sblm tu komen aku tiada kaitan degan siapa pun...sekadar pengalaman yang ciput ku alami dan apa yang aku rasa. Ur feel free to komen heheh dari segi rupa memang bukan roses yg sempurna lagi..dlm mempelajari nk buat roses ni memang ada teknik...itu aku akui...klau tiada teknik macamana nk buat tp yg aku nk bg taw kat sini bahawa apabila kita gunakan teknik yg diajar, cara yg ditunjuk,langkah yg sepatutnya, apa yg kena buat,cara tekan bc, angle,dan mcm-macam lagi, tp apa yg dapat ku rumuskan bahawa roses yang dihasilkan seseorang dgn orang yang lain tak akan sama...mungkin bole buat hampir sama itu lah seni beb!!! seni seseorang dengan seseorang tak sama yer... betul tak??? kalau tak semua roses orang sama dan tiada identiti.. hatta roses yang Allah ciptakan pun bermacam rupa, bentuk, dan kelopak, yang pasti kita kenal bahawa itu adalah roses...





Masa buat novelty kek ni aku dah flat masa selesai buat kek jam menunjukkan pukul 9.30 mlm...bukan stress kerana susah tp dh tak bole concentrate penat gilesss sampai aimi dh bole detect aku stress sesangat...dh letih dan penat..so mood penat menjelma...







Bergambar setelah semuanya selesai...rani, nora, aimi dan fiza. Nampak sangat dah penat. Dah tak boleh nk bergambar sambil berdiri dan skirt aku pun dah comot-comot mlm tu punya plan sebenarnya nk singgah tidur kt one of my fp friend tp dah letih terus minta tlg ayu tunjukkan kt mana budjet hotel yg dekat-dekat area situ..so tido kt Sun Inn hotel sunway...dan besoknya lepas breakfest dlm pukul 8.30 pg bertolak ke canglun ngan hb



So kt bawah ni ada gambar yg sempat di snap kt bukit gantang RnR...














so sampai jumpa lg yer...


Sunday, 20-Apr-2008 07:33 Email | Share | | Bookmark
.:.mari menenyeh icing;-).:.

tunggu sejuk
tenyeh jgn x tenyeh
first deco
View all 18 photos...
Date : 18 & 19 april 2008 [jumaat & sabtu]
Time : pagi - petang
Venue : rumahku syurgaku

Tenyeh pon tenyeh laa...detik hati kecil rani...beginilah bila diri masih mencari2 skill... Masi baru.tidak cekap.banyak kelemahan.x banyak pengalaman.yg mana sesuai yg mana tidak.soalan demi soalan bermain di kepala...segala soalan dan jawapan semua ku jawab sendiri masih terngiang-ngiang lagi kata-kata lynn tempoh hari "deko yg kita buat mesti hidup yer" hatiku berdetik lagi ingat apa yg lynn pesan tu sambil aku leka try and error atas board...ada yg menjadi ada yg x...aku cuba mendapatkan skill serta membuang segala kegugupan yg ada... tiba-tiba kata-kata k.mis pula menjadi pembakar semangat "deko ni you kena practice.paractice.practice and more practice baru you punya deco akan cantik dan elok" itu lah ungkapannya yg ku cuba pegang. Emmm memang betul pun...practice make perfect!!! ku teruskan lagi... cuba dan mencuba sehingga seharian letih dan penat bermain dengan icing sambil soalan demi soalan soalan bertukar.....jawapan demi jawapan ku dapat.Hatiku bersuara lg...pabila pertanyaan ku dijawab oleh yatt " tenyeh ja dengan nozel tu" begitu sempoi katanya...tapi lihat bahawa, hasil sempoinya melahirkan kretiviti sendiri...yatt siapa tidak kenal hasil sentuhannya mendambakan...bak kata lynn "org seni" bg aku sentuhan yatt ternyata lain dari lain...ada identiti sendiri...




so kali ni rani buat kapkek dgn menggunakan resipi chef norzailina. Dh 2 kali dh buat guna resipi ni tp alhamdulillah dan ok ja...guna paper soffle cup beli masa pi rumah lynn aritu....bila dh masak kek memang akan kceut cikit tp x la turun banyak heheh lynn ada bg tip "katanya oven memang kena betol-betol panas" ni pon rani bg hangat lebih kurang 45 minit...klau lynn terus satu jam oven rani oven buruk sahaja ngeh-ngeh-ngeh tp memang sangat-sangat berbudi so ni resipinya

Quote:
Kek Oren

Bahan-bahannya
250 gm mentega
230 gm gula kastor - rani kurangkan kepada 180 gm
2 camca teh Quick 75
4 biji telur
270 gm tepung serbaguna } diayak
1 camca teh serbuk penaik }
60 gm susu pekat
2 camca besar jus oren
1 camca teh parutan kulit oren

Cara membuatnya
1. Putar mentega, gula dan Quick 75 hingga gebu.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul sebati setiap kali.
3. Campurkan bahan ayak, kacau rata.
4. Bubuh susu pekat, jus dan kulit oren.
5. Bila sebati, timbang sebanyak 44 gm untuk setiap cawan kek (saiz sederhana).
6. Bakar pada 200 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
7. Biar kek sejuk sebelum disapu krim mentega biasa.
8. Hiaskan ikut kreativiti masing-masing





ok dh siap kapkek nk buat BC pulak kan??? selain dari gunakan resipi lynn rani ada juga buat butter cream menggunakan resipi dari "kembang kempis" bc ni elok dan ok. tidak terlalu manis sedang-sedang jer resipi ni pon dah 2 kali cuba

Quote:
Butter cream

Bahan-bahan
250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara
1.Pukul butter + marvello hingga putih
2.Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih.
3.Suaikan warna utk hiasan kek.

TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa
.


buat bc resipi ni kena sabar cikit sebab resipi suruh slow and steady tp x per hasilnya insyaallah memuaskan bermain dengan icing ni sebenarnya best bg yg minat la yer...kekadang bole jd mcm bebudak pulak heheh bole boh ikut suka wana.cara.design. rasa hepi mepi jek.ikut suka kita ja nak buat apa kita suka kuik kuik kuik heheh sebolom tenyeh kt kapkek tenyeh kat board dulu!!! heheh ini lah aksi-aksi budak baru belajar terkekeh-kekeh buat buat



okiess ni pulak warga kerja yg terlibat klau x dak mamposss ini lah nozel sejemput ku...tengok nozel lynn best nyer mcam-macam ada penoh dlm drawer dia..fuh semua tu meniup semangat ku...tak per 1 day ...yg rani ada hanya nozel-nozel yg basic jer...tu pun x pandai guna dan tataw nk deco...




deco punya deco try punya try test punya test letih aihhh satu hari... kuss semangat rani dok kt kusi menekan dan menenyeh hb dok lalu lalang membuat tinnjauan la kenkonon mendeko ni pon kena hati tenang dan x penat klau penat terus x mo jadi....chewah mcm la pandai sangat!!! padahai nk buat bunga ros seuntum pon tataw rani...rani...dh tataw nk buat bunga lain buat ja bunga yg taw heheh tu dia...ni la first deco dan deko-deko yg seterusnya


























































ada lg nanti sambung


Monday, 14-Apr-2008 00:20 Email | Share | | Bookmark
.:.coretan kelas ciskek.:.

kek lapis cheese
biskut yg dihidangkan
mcm2 jenis
View all 15 photos...
Date : 12 april 2008 [saturday]
Time : 10.00 am - 2pm
Venue : apartment pesona [aka rumah su]


My Cheesemania

Bangun seawal 5 pagi utk ke kelas ciskek seronoknya rasa heheh cuma yg x seronoknya tempat bukan la jauh tp perjalanan dari cHaNgLuN terasa mcm dari hujung dunia....tp demi iLmU ku kental kan semangat ini bertemankan hb walaupun sebenarnya tempat yg dituju x pernah kami jejaki sebelum ini macamana nih??? bole sampai ker??? tahu x??? klau sesat mcm mane??? soalan demi soalan...tp aku bukannya bodoh!!! kut la x tahu membaca dan menulis ada juga ber ym dgn k.ana ber sms dgn k.rinn hatta tanya my elder brother tp can't imagine mungkin sbb tempat tu x familiar bg kami sebetulnya. Lastly on the way rani call k.rinn bg taw rani tataw nk cari dan nk konboi ngan dier...so sangat soka dan hepi jumpa kt exit Sg 2 then terus p sana


emmm ni ole-ole yg rani bawak balik ada lima jenis yg kami belajar Toffee caramel cheese cake. Blueberry choclate cheese cake. Black and white cheese cake. Oreo baked cheese cake. Mini brown cheese cake.


heheh ni gambar cikgu nya pulak..k.mas namanya ngajar 5 jenis ciskek cepat jer siap dh biase dan banyak pengalaman cekap kerja baking membaking. Ramah.Sempoi.X lokek ilmu.Banyak bg tips dari soalan-soalan yg ditanya.Sebelum rani balik kt nya "jangan serik yer"


Su namanya..tuan empunya rumah. Orangnyer kecil molek.Percakapan nya lemah lembut. Punyai 3 orang anak.Rumahnya chantekkk moden interior design. Sedaya upaya memberi layanan yg terbaik. Ini gambar candid yer su yg tepi su tahu kan sape???


suasana kelas...



juadah-juadah ni menyapa di awal kedatangan kami semua

so tengok 5 ketui ini yer
Toffee caramel cheese cake

Blueberry choclate cheese cake

Black & white cheese cake


Oreo baked cheese cake


Mini brown cheese cake

Secara peribadinya semua jenis ada masing-masing rasa dan kelainannya... Kesedapan chilled dgn rasa tersendiri manakala yang baked mempersona rasa haha yg paling rani soka mengikut carta cita rasa dan tekak sendiri
1.Oreo baked cheese cake [blend rasa pahit dan manis kasi ummp]
2.Black & white cheese cake [blend rasa lemon/oren kasi x muaksss]
3.Toffee caramel cheese cake [bila makan sedap rasa toffee yg ada badam tu]
4.Blueberry choclate cheese cake [blend rasa choclate. blueberry. cheese.mewah dari segi rasa]
5.Mini brown cheese cake [tekstur yg lembut dan gebussss.lain pada rasa topping nya]


Last but not least ada yg lg best apabila....dpt bErSuA kAsIh
saksikan...


apabila 2 "R" bertemu...rani dh berpeloh2 k.rinn yg masih maintain k.rinn yg stylish.sempoi.ramah.kurus jer walaupun masak macam2.baik hati. ada lg tp satu tu rani jer yg tahu kecuali ada gak yg perasan


Ej...aka bonda aka rafiqin. k.rinn kata banyak sangat namanya...Masa salam malu2 kucing pastu heheh bertukar title k.rani dan ej. Ej yg sempoi.ramah.macam anak mami penang pandai deco kek icing.comei dan manis senyuman mu ittew pandang x jemu

Semua pertemuan sangat best dan cepat sangat berlalu...kata k.rinn "nk balik dh ka"??? balas ku "hb dh datang janji ngan dia pukul 2 ...sedey la pulak nanti jumpa lg insyaallah


Saturday, 5-Apr-2008 01:16 Email | Share | | Bookmark
.:.kapis maulidurrasul + nasi kerabu.:.

ula juli bintang 7
mekap1
mekap2
View all 10 photos...
Salam dan selamat sejahtera...
Ni ada sedikit ole2 utk jemaah yg menghadiri ceramah Maulidurrasul kt cni..kebetulan memang nk buat kapis sbb lepas kelas blom mencoba jd kapis ni suma menjadi santapan mereka yg menjadi despatch nyer adalah hb,,, katanya" yang depa suka la" heheh alhamdulillah





ok yg lain ada kt bawah tu..tu...dan sebelom tengok nk bg taw rani boh kala kali ni kacau x betui2 rata jd ada yg betelau2

wajah asal adalah sunflower tp setelah di cocok kolagen dan botok terus jd lotus




















selesai ja bersokaria bersama butter cream seisi menanak nasi kerabu pon bermula...



resipi ni x ingat dpt dari mana tp dari blogspot...tuannyner rani amik resipi yer..

NASI KERABU

NASI
Bahan-bahan
2 cawan beras
2 btg serai [ketuk]
sedikit bwg besar mayang

Cara-cara
Basuh beras.Masukkan air + bawang + serai +pewarna biru.Masak nasi seperti biasa.

KUAH TUMIS BUDU
Bahan-bahan
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
5 biji cili kering
1/2 cawan santan pekat
1/4 cawan budu
1 keping asam keping
minyak utk menumis
gula

Cara-cara
1.Bawang besar + bawang putih + cili kering + serai + halia dimesin
2.Panaskan minyak dan tumis bahan ini sehingga garing
3.Kemudian masukkan santan pekat dan budu.
4.Tambahkan sedikit air dan gula sekadar perlu.
5.Bila mendidih,bolehla dipadamkan api.

SAMBAL IKAN
Bahan-bahan
2 ekor ikan kembung [salai atau bakar. ambil isi ketepikan]
1 cawan kelapa parut [jadikan kerisik]
5 ulas bawang merah
2 batang serai-mayang halus
1/2 inci halia
lada hitam
garam
gula

Cara-cara
semua bahan2 di atas ditumbuk hingga rata. Kemudian seswaikan rasanya

ULAM2 [mayang halus kecuali taugeh]
Bahan-bahan
daun kesum
kobis
serai
bunga kantan
taugeh

Semua ulam2 digaul kemudian dihidangkan bersama nasi.

SOLOK LADA
Sumber:citarasapilihanintan.blogspot.com
Bahan-bahan
2 ekor ikan [bakar @ salai]
2 cawan kelapa parut
6 ulas bawang
3 hiris halia
1/2 camca teh lada hitam
1 cawan santan
1 biji telur ayam
10 tangkai cili hijau
2 camca besar gula
1 camca teh garam

Cara-cara
1.Tumbuk bersama isi ikan,lada hitam,halia dan bawang merah.
2.Satukan bahan tumbuk,kelapa parut,garam,gula.Gaul.
3.Masukkan telur.Gaul lagi.
4.Belah cili dan sumbat ramuan ikan.
5.Atur dalam periuk tanah,taburkan gula dan garam.Curahkan santan ke atas cili.
6.Masak di atas api sederhana sehingga ia masak.

selain tu lauk lain seperti daging bakar[rempah biji ditumbuk + garam dibakar], telur masin, keropok dan ayam goreng


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net