.:.am&rani.:.

By: rani ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Monday, 31-Mar-2008 04:14 Email | Share | | Bookmark
.:.cake + cuppies.:.

kek kawen
simple...
mcm kerawang...
View all 10 photos...
Salam yer...
ni ada beberapa ketui kapis yg rani deko masa tempahan wedding arituh....suma kapis ni rani deko ikut suka hati dan sesedap rase
Quote:
kapis ni masa lom attend clas ngan lynn lg
hik hik hik banyak lah kekurangannya budak baru belajar... klau salah tlg tegur yer

Quote:
kazen tempah





Quote:
sil tempah

















ni pulak jd bidan terjun my sil juga tempah soh buat 4 wedding anak dia .... dlm hati hanya allah yg tahu tp rase konfident bulih buat w/pun tataw kek akan jd cmner no pain no gaik hik hik hik ala cara sempoi dempoi kek ni masa mlm menunggu keputusan pilihan raya ittew







dh abes tengok??? heheh maap yer rani blom pandai bab mendeko nih8-)


Monday, 24-Mar-2008 08:31 Email | Share | | Bookmark
.:.cuppies class with lynn.:.

cuppies
macam ade
fondant miniture wedding + tier
View all 7 photos...
Salam Hi all
Heheh lama x jumpa.x apdet.dan x mcm2 lg ada sedikit buah tangan dari Lynn deco class yg happening dan meriangkan so ini lah hasil deko bersama lynn cupcakes
















one by one...




















jom tengok fondant and miniture pulak















thanks lynn


Sunday, 3-Feb-2008 05:08 Email | Share | | Bookmark
:all in 1:

kari ayam + telur
ini mesti mau ada...
nasi 1!
View all 9 photos...
Salam
uhuk uhuk uhuk
ahaaaa dh dkt 2 minggu dok batuk2 ada gak aritu dok demam ckit2. demam dh o.k batuk x abis lg...padan muka mau x sebab air ais selalu sangat minum apa lg berkokok x abis2 musim sekarang kan panas dan kering...so air ais tu memang wajib kpd peniaga2 air tu masa ni la untung berlipat2 tp ingat jg kebersihan!!!

so nih masa nk hapdet menghapdet suma nya masak memasak no more jalan2 jalan2 or suka ria hati mybe nek week kot tu pun klau tuan besar enggak cbuk beliau cbuk d kantor bikin urusan setting menyeting ratusan otak jepun bersama teman2 nya

rani stat ngan hat ni dulu

nasik cem ini dh lama x buat sendiri..bila terlalu teringin kena la buat nih dia nasi daging berempah heheh...

NASI DAGING BEREMPAH

Bahan-bahan
300 gm daging [potong sederhana nipis & lebar]
2 cawan beras [basuh & tos]
2 cawan air
1/2 paket rempah kari daging [larutkan dgn sedikit air]
1/2 paket rempah kurma [larutkan dgn sediit air]
1 sk gula
garam


Bahan tumisan
sedikit kulit kayu manis
sedikit bunga lawang
sedikit bunga cengkeh
sedikit buah pelaga
2 sb minyak
1 sb minyak sapi


Bahan dimesin [dihiris kemudian dimesin]
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
1 biji tomato
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Panaskan minyak + minyak sapi. tumis bahan tumisan kemudian masukkan bahan mesin. kacau hingga wangi dan agak garing.
2.Masukkan kedua2 rempah. kacau hingga masak.
3.Masukkan daging. biar daging betul2 masak. kemudian masukkan air.
4.Masukkan garam + gula.biarkan mendidih.kemudian tuangkan ke dlm rice cooker.
5.Akhir masukkan beras. kacau kemudian tutup rice cooker.masak seperti nasi biasa.sekali sekala buka periuk dan alih2 nasi

serta rakan2 taulan yg lain


KARI AYAM


Bahan-bahan
4 ketul ayam [potong sederhana & tos]
2 biji ubi kentang [potong kasar]
1 cawan santan [sederhana pekat]
1 paket rempah kari daging [dilarutkan dgn sedikit air]
2 sb kerisik

Bahan tumisan
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
minyak

Bahan mesin [dihiris dan dimesin]
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Panaskan minyak.masukkan bahan tumisan. kemudian bahan mesin kacau hingga agak garing.
2.Masukkan rempah kari dan kacau hingga naik minyak.
3.Masukkan ayam kacau hingga sebati dgn rempah. masukkan santan. biar mendidih.
4.Masukkan kentang + kerisik. Kacau dan biarkan semua bahan masak. perlahankan api.
5.Padamkan api.sedia untuk dihidang.




ni pulak ayam goreng sos tiram tp rupa mcm dh hangus dan hancusss ayamku kan??? heheh bila dh goreng ngan sos tiram @ kicap memang hitam legam cam nih ...nk buat nih senang ja cuma nk kena perap dlm satu jam kalau dok menunggu memang lama jgn tunggu ...bahan nk perap bersama adalah bawang putih.halia.serai.lengkuas.suma ditumbuk atau mesin. ikut rasa hatilah nak tumbuk atau mesin.garam.kunyit.sos cili.sos tiram.gaul suma pastu goreng dgn minyak yg manyak



acar nih ooopp ada yg panggil jelatah tp rani panggil acar..menda nih wajib ada klau rani masak menda cerewet mcm nih klau x, makan slow laa rasa muak pon ada so menda nih kasi potong yg muak2 tuh . Bahan2: timun+tomato+bawang dipotong. gaul dgn garam+gula+cuka.siap utk dihidang. simpan dlm peti sejuk.baru .so suma dh cukup set jd boleh la legooooooo

nih nk tepek ayam padprik + daging goreng bersayur + rojak + dadih + cucur udang yer


AYAM PADPRIK

Bahan-bahan
300 gm ayam [hiris nipis + garam]
sedikit kacang panjang [potong 1 1/2 inci]
sedikit karet [potong 1 1/2 inci]
sedikit daun limau purut [koyakkan]
sdikit hirian tomato
1 labu bawang besar [potong bulat]
2 sb sos cili
2 sb sos tiram
1 sb sos tomato
sedikit air

Bahan tumis
1 ulas bawang putih [dimayang]
1/4 labu bawang besar [dimayang]
minyak

Cara-cara
1.Panaskan minyak. tumis bahan tumis hingga wangi.masukkan ayam. kacau hingga masak.
2.Masukkan sos cili + sos tomato + sos tiram + air kacau.biarkan agak pekat.
3.Masukkan karet + kacang panjang + bawang + daun limau purut. kacau seketika padamkan api
4.Sedia utk dihidang.






so ada lebih karet + kacang panjang bole la di kawankan dgn daging ni..

DAGING GORENG BERSAYUR

Bahan-bahan
300 gm daging [potong nipis + garam + kunyit]
sedikit kacang panjang
sedikit karet
1 labu bawang besar [hiris bulat]
2 sudu kicap manis
sedikit air asam jawa

Bahan tumisan
bawang besar [dimayang]
bawang putih [dimayang]
1 inci halia [hiris nipis]
minyak

Cara-cara
1.Panaskan minyak. tumis bahan tumisan hingga wangi.
2.Masukkan daging.kacau hingga masak.
3.Masukkan air asam jawa kemudian kicap. suaikan rasa.
4.Masukkan kacang panjang + karet + bawang.kacau kemudian padamkan api
5.Sedia utk dihidang




ni pulak teringin nk makan rojak buat la yg sempoi je janji dpt terkenang makan rojak masa bebudak dulu

ROJAK SEMPOI

Bahan-bahan
1/2 biji sengkuang [dipotong sederhana tebal + besar]
1/2 biji timun [dipotong bulat melintang]
3 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sb kicap manis
2 sb kacang [digoreng + ditumbuk]

Cara-cara
1.Masukkan sengkuang + timun ke dlm bekas ketepikan.
2.Dlm bekas berasingan campurkan sos cili + sos tomato + kicap kacau sebati.
3.Tuangkan sos tadi ke atas sengkuang + timun. kemudian taburkan kacang.
4.Sedia utk dimakan




dadih...makan ketika betul2 sejuk di musim2 panas begini

DADIH

Bahan-bahan
430 gm susu tepung
410 gm gula
4 liter air
13 gm agar [direndam-lebih lama lebih baik]
perasa idaman

Cara-cara
1.Air dimasak hingga mendidih.
2.Masukkan susu ke dalam bekas berasingan.Masukkkan 2 liter air mendidih ke dalam susu. kacau kemudian tapis.
3.Baki air yg mendidih td masukkan agar2. kacau hingga betul2 hancur dan larut.
4.Masukkan gula dan kacau hingga larut dan mendidih.padamkan api.
5.Masukkan susu dan kacau sebati. Perisakan dadih.
6.Kemuadian boleh dituang kedlm bekas




CUCUR UDANG

Bahan-bahan
300 gm udang [dibersihkan]
5 senduk tpg gandum
1 senduk tpg naik sendiri
sedikit daun sup [dipotong]
sedikit daun bawang [dipotong]
1 biji telur
2 labu bawang besar [dihiris]
1 tangkai cili merah [dihiris]
3 cawan air [agak2 lah yer ]
serbuk kunyit
garam

Cara-cara
1.Semua bahan di atas disatukan ke dlam bekas kecuali air + telor + garam dimasukkan kemudian.
2.Gaul hingga sebati. suaikan rasa.
3.Sedia utk di goreng dgn minyak yg banyak. jemputkan dan goreng.
4.Setelah digoreng sedia utk dihidang

daggggggggggg





Friday, 25-Jan-2008 20:52 Email | Share | | Bookmark
:xtvt seminggu:

banana choc cake
brownies walnut
penghilang dahaga...
Salam
heheh lama x jumpa . banyak juga xtvt rani minggu nih dari masak2 hingga jalan2..bz dgn keja sprt biasa cuma heheh dpt gi jalan2 bersoka ria tp dekat2 ni ja la.. dh lama plan tp x jd pun. bukan boleh plan2 musti x jadi so jgn plan rasa nk gi gi je x payah nk plan lebih2 so jom jalan2 ke darulaman park dari changlun ke DP ni cuma ambil masa lebih korang 25 minit kot x jauh kejap jer dlm pukul 5.00 ptg rani bertolak. tak mau pi awai sangat sbb skarang nih panas sangat biar redup2 sikit baru best nk makan2 angin dan jalan2 dan bersiar kan??? tu pun sampai jer orang penuhhhh mcm2 xtvt biasalah tempat tasek2 mcm nih...
date : 25 jan 2008
time : 5.30pm - 7pm
venue : darulaman park



k let's go. mula seronoknya plan nk naik buggy car sebab x penah naik asyik tengok orang naik jer. tp kali nih mmmg nekad nk naik. nak rase cmner???? so

mcm biasa sapa yg drive heheh my hb. heheh dia pon neves jugak berpeloh2 sepanjang perjalanan yg menenangkan itu dapat lah tengok






pusing2 dh abis satu tasik.. besar juga taww tasik nih bestnyer naik buggy car nih jakun betui hahah walaupun perlahan tp best kena angin sepoi2 bahasa

lepas turun jer dari buggy car nih cepat2 gi amik tiket nk naik boat ride pulak .sebelom tu dah tanya ngan pakcik kt situ. dia kata klau pukul 6.30 ptg semua boat ni dh penuh nanti takut x boleh naik. jd x bole la lmbat2 nanti kempunan plak . exited sangat tp takut lebih dari exited sebab rani dengan air nih pobia sikit biar naik roller coster berpusing2 @ naik mende2 tinggi x takut macam naik mende2 kt atas air heheh

takut nyer...bismillah bnyk2

takutttttttttttttttttttttttt ni dh mula naik dah

yg paling takut tengok air lg sejenkal nk masuk dlm boatttttttttttt

jumpa sekor angsa ingat nk wak balik sambil cakap ngan hb kita kena naik yg ni laaaa baru best selamat lagi hb pun

ni dia itik yg rani cap tuhhhhhhhh. x lama lepas tu ckp ngan hb jom balik x nk dh naikkkkk rasa mcm nk tenggelam sebab takut sangat jom pusing balik air pun ada gak masuk tp ckit2 la pastu kesian gak kt dia sebab dia aja duk kayuh I duk relax jer smbil sekali sekala ckp u know i takot tauuuu bila dh sampai rasa lega dan x mo naik dhhhh lepas tu terus rasa pusing2 dan pening2 sib baik bawa minyak yu yee cap limau

lepas tu apa la gi perut pun kuk krek kuk krek so plan nk gi sr heheh. sr nih gi setahun sekali jer klau tidak pokai beb dan lari budget . so acara mkn2 nih bermula selepas solat maghrib
date : 25 jan 2008
time : 7.45-8.55pm
venue : sc

moka2 yg letih bersoka ria & lg letih menuggu makanan
penat sampai x larat nk angkat mata dah..

bosannya sib baik x lama hidangan pon sampai
mula yg nih



heheh seronoknyer klau yg tengah lapar sabar2 yer
lepas tu yg nih pulak nampak cm best jer tp air choc tu biase jer lg satu brownies kt atas tuh x sedap mana pun lg best brownies k.liza


dan akhir yg terbayang2 dh di depan mata so soru la

peghhhhhhhhh ni i punya taww heheh hb x makan pedas
jd ni dia punya


so nyum2
last2 nih muka dh lepas kenyang


heheh sampai jumpa lg kt sc hohhoh....

so masuk la bab masak memasak nih pulak yer hmmmm. ni menda yg rani masak hari khamis. masak pun dh petang. selalu masak yg sempoi jer tp kali nih kurang sempoi sikit heheh



SAMBAL DAGING

Bahan-bahan
400gm daging [potong sederhana,dibersihkan,rebus ketepikan]-saje rani rebus takut liat
1 mangkuk kecil cili kering [kisar+ 1 biji tomato]
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
garam
gula

Bahan tumisan
Minyak
sedikit kulit kayu manis
sedikit bunga lawang
sedikit bunga cengkeh

Bahan mesin [dimesin bersama]
4 batang serai
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
3 labu bwg besar
1 ulas bwg putih

Cara-cara
1.Panaskan minyak.tumis bahan tumisan hingga naik bau.
2.Masukkan bahan mesin. kacau hingga kuning dan naik bau.
3.Masukkan cili mesin + sos cili sos tomato. masak cili hingga masak dan naik minyak.
4.Masukkan daging + santan. masak hingga agak kering.
5.Masukkan gula dan garam. suaikan rasa. padamkan api
6.Tabur bahan hiasan. sedia dihidang.

so settle. lepas tu d tambah pula dgn 2 ketul kawan2 sprt jelatah dan sup sawi kategori sempoi la noooo




menu hari selasa menu yg tersempoi goreng pon sodap daging masin goreng. lauk nih kalau dilayan sekali sekala memang peghhhhh dgn nasik panasssssss. klau my mum buat daging masin ni bg rasa garam nya dulu...tapi rani cepat dan sempoi jest letak lebih ckit gram kat daging tuh jer

so daging ni memang la sesangat mudahnya. ibarat pejam mata pon bole bikin..daging yg dipotong digaramkan lebih ckit kemudian digoreng agak garing. tak perlu letak kunyit. tp sblom tu tumis la ckit sprt biasa. then bila dh ok masukkan bawang yg dipotong bulat atau ikut suka hati la bersama cili merah dan cili padi.. so kick and nyum2

heheh lupa la pulak kawannyer lobak putih masak air..jgn mare yer si lobak yg putih dan comei

si lobak nih memang x penah masak pun. x penah sesekali pun apasal?? sebab ada sejarahnya. heheh 1 day terbuka my sister punya ais box nampak mende comei jer putih melepak dah dipotong2 sejuk jer mcm sengkuang pastu terus ngap baru tau rasanya mcm payau2 nk pahit2 so takut nk makan lg dah. sebab dok terasa2 lg. ni pun baru cuba masak sebab semasa ronda fp jumpa lah si comei nih...beranikan diri memasaknya...tupun buat sayur ayer letak sedikit gula rasa2 ok gak so sekarang dh bole makan menda nih

on monday pulak masak mee maggi cepat dimasak sedap dimakan. maggi goreng kari. ni request dari ehem2 katanya dh lama la x makan maggi goreng. sesekalin melayan menda nih sodap jugak. tp makanan yg lgsung x berkasiat kecuali sayur mayur tuh

dan nih menu yg akhir lah kot utk entry kali nih
nasi goreng sempoiiiiiiiiiiiiiii jumpa lg daaaaaaa

opssssssssss ada satu lg. kejadian yg x dpt dilupa...
berlaku pd hari sabtu masa dlm pukul 7.00 mlm lebih kurang. biasa la rutin selalu tengah membersihkan daun salad..pegang rasa2 mcm lain jer pastu tengok2 subhanallah kalimah Allah kat salad tu..semoga bertambah keimanan hendaknya
Quote:

1.kak rus - heheh sedap oooooo daging tuhhh sempoi pon sodah heheh
2.boxhousestudio - mai la rumah kita
3.unnamed kaynasution@hotmail.com - pilih jgn x pilih. mkn jgn x makan..
4.Hajar - oooo kt changlun juga dulu nanti hajar balik bole jumpe rasa tenang jer kt dp tue. heheh my hb pon kata kenal tp x hengat nama la pulak
5.zaiton's fotopage - tima kasih yer kak datang ler lg ronda2
6.Nur - sume nih menu seminggu tu yg manyak nih
7.ed - thanks... kt dp tu skrg mcm2 dh ada
8.maklang - suma tu sedap tp brownies x sedop abih duit jer yg lain tp mesti brownies m.lang lagi sedap
9.kek world utara - betul tuuuu
10.jeff - hari minggu mcm2 bole buat termasuk titon biase2 jer bro....u lg best
11.mamasya - klau lapar bole bertmbh lapar atau lg kenyang??? seronok sesekali brsiar2
12.kuchai - ofkos yg nampak dari highway tuuu print la banyak mana punnnn
13.mamaella - sume nyer yg mudah2
14.ida isk merpati66@yahoo.com - pandang lah lg x payah bayar ponnnn
15.MaDiHa - kita memang takot sungguh akak...klau jatuh x tau nk cerita laaa gi jenjalan nih memang best tp kena cari masa yg sesuai baru lg best rani masak ckt jer kak. akak masak mcm2 dan lg best mcm2 ade...
16.Daalia - besak ker gambar??? puas ckt tengok ala rani faham daalia masih belum sihat sepenuhnya,,,masak yg biasa2 ajer x der yg special ponnn. sesekali jenjalan nih memang bestttt klau slalu lg bestttt macam daalia emmm memang la daalia kena jg betul2 supaya sembuh dgn sempurna lepas tu bole la lego menda2 apa ponnnnnn thanks daalia font tu rani dah tengok dan cuba... binau mata
17.Kak Leen / MamaLeen mamaleen@yahoo.com - syukur sangat kak semuanya dari Allah... klau ada pada kita pon sumenya pinjaman belaka... thanks
18.kamalina - meowwww kamalina jgn poji lebih2 taw saya m.a.l.u...pm dh balas.. tima kasih bg link font tuuuu suke sangat dan cumei2 shot org x bertauliah...
19.masriyah - klau datang sini meh la singgah....boleh kenal2 simple2 ajer rani masak
20.Ana - emmm kt kedah tempat nih best jugak
21.m:e:o:r:j:a:y meorjay65@yahoo.com -
22.nurulhasmiza puyu_pendot@yahoo.com - refresh
23.tokjanggut1961 azam61pd@yahoo.com - thanks tok
24.zai Kulim zbintim@yahoo.com.my - insyaallah rasa nye nk join kottt
25.rinnchan - w'salam k.rinn heheh memang klau tengok dari highway nampak jer angsa tuh...tengok dekat besarnya..cumei lg... update seminggu k.rinnn lambat??? biasa la ambil masa nk transfer data
26.Linda@anna kaori.cake@yahoo.com - heheh thanks
27.ida isk merpati66@yahoo.com - ok thanks...
28.ida65cakes - gambar jer kak rasa tataw
29.marlin - ooittt meow m.a.l.u. ko yg cumei
30.cikliah - heheh best bila nk mai sini balik???? duloooooo x dak


Wednesday, 16-Jan-2008 06:09 Email | Share | | Bookmark
:bz bz bz:

 
 
 
View all 11 photos...
salam
halloooooo
ahhh dh 5 ari x apdet fp nih!!! . dlm minggu nih banyak koroja sungguh aihhh. fp pula slow gilers asyik2 x bole nk apload la, sempot + koma cam nih.... bile dh nk apdet x bole mood terus down . apo nak di kato heheh . komen2 tu nanti di balas k. aktibiti berasap dapur masih berjalan walaupun nasi berlaukkan ikan goreng + telur goreng hikhikhik padan muke ha tu la dok bz sangat hmmmm cm tu la keja sndri kais pagi makan pagi kais petang kadang2 makan kadang2 x hahaha klau x kais langsung x makan .Tapi walaupun keja sndri tetap enjoice hikhikik
Hu la la hup jom skodeng apa yg rani masak utk minggu nih...operasi menggodek jumpa haiwan dlm waiting list ni so bedal ler


ari sabtu ayam goreng kicap & ayam goreng


dua2 menu ayam muka pun dh jd mcm ayam sudah gumok hahah

AYAM GORENG KICAP

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam [potong sederhana,dibersihkan,goreng ketepikan]
1 bwg besar [potong bulat]
1 biji cili merah [potong kasar]
daun bawang [potong kasar]
4 sudu kicap manis
air asam jawa
garam

Bahan tumisan
1 btg serai diketuk
2 inci halia [hiris nipis]
bwg besar [mayang]
bwg putih [mayang]
kulit kayu manis
bunga lawang
minyak

Cara-cara
1.Panaskan minyak.tumis bahan tumisan hingga kuning dan naik bau.
2.Masukkan air asam + kicap. biar hingga mendidih.
3.Masukkan garam. suaikan rasa. masukkan ayam.
4.Masukkan cili merah +bwg besar + kacau . padamkan api.
5.Tabur bahan hiasan. sedia dihidang.


ari ahad ayam goreng berempah & sawi goreng


ayam goreng berempah nih memang best & simple cilok dari k.liza sodap oooooo cuba la credit to k.liza. heheh rani dh buat banyak kali dah sedap2 k ni lah resepinye cilok taww k.liza

AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan-bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
3 s/b rempah kari ayam/daging
3 s/b cili mesin
1 s/b serbuk kunyit
3 s/b tepung goreng ayam
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] mesin halus
6 inci halia ]
3 batang serai ]
garam

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama beberapa jam
2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing.



lepaih 2 hari isnin buat laksa kedah.goreng pisang.bubur gandum.
hat resipi bubuq gandum tu dari tokei muffin k.rinn



mai pekena laksa pulak oooooo dh lama x makan laksa. rasa nk makan sangat2 so ni dia.. laksa ni version no more belasyan ok.

LAKSA KEDAH

Bahan-bahan:
1 bungkus laksa halus[direndam.rebus.tos]
1 kg ikan kembong[dibersihkan.rebus+asam keping+garam]-ambil isi ketepikan
5 keping asam gelugor
1 kuntum bunga kantan[belah 2]
5 tangkai daun kesum
air rebusan ikan
Garam secukup rasa

Bahan dimesin:
15 tangkai cili kering
3 labu bawang besar
1 ulas bawang putih

Bahan-bahan ulam:
1 batang timun [potong nipis memanjang]
2 labu bawang besar [hiris nipis]
1 biji cili merah [hiris halus]
5 biji cili hijau [hiris halus]
2 biji limau nipis [dipotong]
daun putat [hiris halus]
daun selom [hiris halus]
telur [direbus]

Cara memasak kuah:
1.Sediakan periuk. masukkan bahan mesin ke dlm periuk. masak hingga cili masak
2.Masukkan isi ikan + air rebusan ikan + asam gelugur. masak hingga mendidih.
3.Masukkan bunga kantan + daun kesum. masukkan garam suaikan rasa.
4.Masak hingga pekat. padamkan api. sedia utk dihidang.


heheh ni pulak ulam yg dilawan dgn laksa ittew...


nyum2


desert2 di waktu ptg pula adalah ini...

my hb teringin pulak nk makan pisang goreng.klau nk sedap guna lah tepung goreng pisang cap tangan tuh tp kt depan dia ada gambar buah-buahan mcam cempedak pisang dan mcm2 lg laaa dh x ingat. tp tepung dia memang best sebab walau dh sejuk tetap rangup youuu


ni pun request rom my hb. tengok bubuq gandum k.rin terus suruh buat.
so ni bubuq gandum ikut resipi k.rin. so resipinya:


BUBUR GANDUM

Bahan-bahan:
250gm Bijirin gandum
1/2 cawan gula pasir
1/2 camca teh garam
1 paket santan serbuk, dibancuh dengan secukup air
2 helai daun pandan

Cara-cara :
1. Rebus bijirin gandum sehingga kembang dan empuk.
2. Masukkan gula dan kacau hingga larut. Kemanisan ikut selera masing-masing yaa..
3. Masukkan santan secukupnya. Tambahkan garam untuk mendapatkan
rasa lemak bubur.
4. Biarkan mendidih, masukkan daun pandan yg telah disiat dan diikat. Kacau dan
padamkan api.

so enjoice
Quote:

ummi wawa - yer ker?? nanti leh wat
mamasya - thanks. oooo suke laksaaaaaaaaaa sedap oooooo
tokjanggut - heheh
MaDiHa - heheh kak seminggu sekali.orang lain dh berpuluh masak. kita pun suke gak ayam tuh. bubuq gandum tu pun memang sedap buat ckit je nanti kembang penoh periuk
umi-kal - salam perkenalan juge yer untie tima kasih sudi ronda2 kt sini
masriyah - berderet2 tu sbb seminggu. klau x ckt jer
Penyulawa : heheh sama2 biasa la tu. kadanng kite pon jd amtu gak
KakLeen - w'slm. seminggu punye menu k.leen tu la nmpk cm banyak thanks sudi ronda2kt sini
kak rus - puasa?? ooooo cm tu bole la buat yer. thanks
ida isk - alah tekoh ragin klau mai penyakit M tu apa lg mkn nasi bungkus sorang seketol
grey - heheh thanks dtg lg yer
ummiNurin - thanks datg lg yer
kamalina - heheh rani mukerjeee sepupu sepapat la tuuuu biase jer rani pun masak sempoi2 jer
UmmAbdrahmaan - oooooo cm tu. msk klau buh jinta2 ni memang terangkat beb
yong - lapar??? heheh
ydzb st_adiwarna@yahoo.com - aah tu kawan kite nnti bole kirim salam k. gambr kt fp akk lg cantek wehhhhhh
jeff - manader bro jeff lg pro


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net