.:.am&rani.:.

By: rani ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  >  >>]    [Archive]
Friday, 11-Jan-2008 14:03 Email | Share | | Bookmark
:salam Ma'al Hijrah:

 
 
 

SATU MUHARAM DETIK PERMULAAN
PERKIRAAN TAHUN ISLAM HIJRAH
PERPINDAHAN NABI DAN UMAT ISLAM
DARI KOTA MEKAH KE KOTA MADINAH

ATAS KEYAKINAN DAN IMAN YG TEGUH
KAUM MUHAJIRIN DAN ANSAR BERSATU
RELA BERKORBAN HARTA DAN NYAWA
DEMI MENEGAKKAN ISLAM TERCINTA

HIJRAH ITU PENGORBANAN
HIJRAH ITU PERJUANGAN
HIJRAH ITU PERSAUDARAAN
HIJRAH MEMBENTUK PERPADUAN

OLEH ITU MARI SEMUA
KITA SAMBUT MA'AL HIJRAH
TINGKATKAN SEMANGAT
TEGAKKAN SYIAR ISLAM

UNTUK SEPANJANG ZAMAN
UNTUK SEPANJANG ZAMAN
UNTUK SEPANJANG ZAMAN



salam Ma'al Hijrah 1429
mudah2ah pd tahun ini Allah mengurniakan keberkatan sepanjang tahun
disamping memberi taufiq dan hidayah ke dalam hati semua umat Islam kita khususnya
sempena melangkahnya kita ke tahun baru ini rani sekeluarga mendoakan
yg terbaik untuk anda semua insyallah

xtvti ceruk dapuq pulak x da la yg dedoom
just yg sempoi saja hahaha
belen lg 1/2 mee tu ada lepaih tu apa lg
godek2 jd lah mee kuah yg sempoi nih



ni lah rupa mee kuah rani yg sempoi tu yer





MEE KUAH

Bahan:
1/2 kg mee
150 gm sotong [dipotong]
150 gm udang [dipotong]
2 biji telur
50 gm taugeh
20 gm kucai [dipotong]
4 cawan air
2 s/b sos cili
1 s/b sos tomato
1 ketul kuib ayam
1 s/b kicap
garam

Bahan tumis:
Bawang putih [dimayang]
Bawang besar [dimayang]
2 s/b cili mesin
1 biji tomato [dipotong]
minyak

Bahan hiasan:
Daun sup
Daun Bawang
Cili merah
Tomato

Method:
1.Panaskan minyak. tumis bahan tumisan hingga masak.
2.Masukkan air biar mendidih. Masukkan udang, sotong.
3.Masukkan sos cili, sos tomato, kicap, kiub ayam.
4.Pecahkan telur biar mendidih dan masak. Masukkan garam suaikan rasa.
5.Masukkan mee, taugeh, dan kucai. Padamkan api.
6.Sedia utk dihidang. Tabur dgn bahan hiasan.

Quote:

Hajar - salam maal hijrah juga yer heheh sedap cuba la..
masriyah - salam maal hijrah juga yer mee ni mmg kena makan panas2 klau dh sejuk nanti kembang heheh
mamaella - sedap taww meh la sini
aimah rafidah_aimah@yahoo.com - tima kasih. selamat brkenalan juga yer
salam maal hijrah..
hanieliza - thanks k.liza.dh abih ler...
marlin - salam maal hijrah juga buek ko nk cilok??? sila lah
merpati66@yahoo.com - hikhikik buat laaa
kak jie jie - salam perkenalan juge yer kak. biase2 jer kaktq
tok janggut - kita dh tengok tok comei
kamalina - salam perkenalan juga yer heheh thanks bebanyak yer
rani pun suke ronda kt fp kamalina comei sangat. rani memang suke sangat2 cc tu
tp skrg masa x sempat sangat
anoy - memang sedap lebih kurang sama ja kotttttttt
Lee Lin - thanks. sikit jer org lain dh berasap dhhhhh
Aliza - heheh tq. kebetulan jer tu masak mee
Daalia - sedap2 makan panas
maklang - mai la makan thanks
ida65cakes - heheh
Daalia - klau g kat situ mesti nk duk atas epal tuuu
mamasya - ni mee kuah la mama. bukan merebussssssss
Nur - Hi nur. heheh lapo ker??? sedap tawww Salam,
Daalia - rani dh bole pm dah
Daalia - bagus2 dh popular
Misliha - pandai2 la akak hih... dia tu lagi pandai deko kek comei sangat2


Tuesday, 8-Jan-2008 05:21 Email | Share | | Bookmark
:meegoreng:

 
 
 
salam
hi
heheh
nih ada request mee toreng from my hb
Hu la la hup

sumenye yg sempoi2 jer






MEE GORENG

Bahan:
1/2 kg mee kuning [dibasuh, toskan]
3 sudu mkn cili mesin
1 sudu mkn kicap manis
150 gm udang
150 gm sotong
100 gm taugeh
30 gm kucai [dipotong 1 inci]
1 biji tahu [dipotong sederhana besar]
1 bji tomato [dipotong]
garam

Bahan tumisan:
Bawang besar [dimayang]
Bawang putih [dimayang]
Minyak

Bahan hiasan:
Cili merah
Daun sup
Daun bawang
Tomato

Method:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan tumisan hingga kuning. Kacau
2.Masukkan tomato, tauhu kacau.
3.Masukkan cili mesin kacau hingga cili masak.
4.Masukkan kicap, kacau.
5.Masukkan udang dan sotong kacau hingga masak.
6.Masukkan mee kacau.
7.Masukkan garam. suaikan rasa.
8.Masukkan taugeh dan kucai kacau.Padamkan api.
9.Taburkan bahan hiasan. sedia utk dihidang.


Quote:

mamaella : w'salam. hahaha lapar ker mama?? bg tau je bila nk dtg kita kasi goreng. roda2 ler lagi yer
MaDiHa : ooooo yer ker?? tima kasih... biasa ler kak klau nk mencantik dan menyelerakan tabur2 la ckit daun sup daun bawang tu.. tq ler bab sudi singgah
Nur : heheh sedap woooo mai la lagi
ayie : betui la sangat nk lg terangkat perah asam limau bg menjentik rasa dan aroma
masriyah : hahaha sabar2 nk makan mai la sini I serve to you
MamaFaMi : huhuhu tp mana bole lawan baking membaking mama ek
mamazieza : hi hi nyum nyum nyum thanks mama
tokjanggut azam61pd@yahoo.com : ajak la nek mai sini boleh rani jamu mee goreng nih
anoy : hi thanks sudi ronda2 kat sini
rinnchan :boleh jer dtg sini k.rin meh la makan2 kat sini
Daalia : thanks.selamat tahun baru Ma'al Hjirah juga yer semoga menjanjikan keberkatan sepanjang tahun insyaallah


Sunday, 6-Jan-2008 05:07 Email | Share | | Bookmark
:bawal jeruk:

 
 
 
View all 5 photos...
Salam
heheh nk tepek resepi
minggu2 bz nih






BAWAL JERUK

Bahan:
Ikan bawal [dibersih gaul garam kunyit & digoreng, ketepikan]
2 cawan air
2 sudu makan cuka
2 biji cili merah [potong kasar]
15 cili padi
3 labu bawang besar [potong kasar]
10 ulas bawang putih [potong kasar]
serbuk kunyit
gula
garam

Bahan tumisan:
sedikit bawang besar [mayang]
sedikit bawang putih [mayang]
2 inci halia [hiris nipis memanjang]
2 sudu minyak masak

Method:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan tumisan. kacau agak garing.
2.Masukkan air. biarkan mendidih.
3.Masukkan serbuk kunyit. kacau.
4.Masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi [sebiji2] cili merah. Biarkan mendidih.
5.Masukkan cuka, gula, garam. suaikan rasa. biar mendidih masukkan ikan. padamkan api.
6. sedia utk dihidang.

klau makan esoknya lg

Quote:

Syerah&Zainul : ha la ikan masak cuka klau kt kedah panggil jeruk serupa la tuhhh tq ronda2 kt sini ha lepaih beranak ni bole makan manyak2.
Ana : w'slm. betul la tu ikan masak cuka. betui makan ngan nasi panas2 memang lg satu makan bawang besar cabai dan halia semua kuk krap kuk krap
mamazieza : memang sedap tp bukan macam sweet sour lain la...ada gak org panggil masak cuka atau asam
tokjanggut : thanks sedap kan tok mkn dgn nasi tengah panas berwap2 tuh
Daalia: hi daalia. heheh yuen tu pengacaa 3R satu masa yang lalu . ur face ada gak mcm dia suke tengok dier hepi gitu.u pun enjoi juga kan . daalia jgn marah taw . I ni klau tengok orang cepat ckt perasan muka orang tu mcm org tu la orang ni la..heheh . betul tu ada gk org panggil masak asam. bole aje nk gantikan dgn siakap @ tenggiri sapa2 pun asalnya bukan jaguh juga tapi bila minat semua jd. congrats tau
MamaFaMi : yum yum mama. kadang2aroma dia pun best gak
zatidhati : betul2 ada juga orang panggil acar ikan simpan lama ckt lg best




Friday, 4-Jan-2008 04:07 Email | Share | | Bookmark
:daging kicap:

 
 
 
View all 4 photos...
salam
amacam??? heheh
dh hari ke 4 di tahun baru
lepas tu seminggu
lepas tu sebulan
alih2 pejam celik pejam celik setahun heheh
Sehari 2 lg cbuk la ckt... alah geng2 bebudak uum balik. dia orang naik semester baru la. hehe
nanti bole tengok mcm2 perangai depa nih. yg paling syok tengok budak2 baru ni la..skema
betoi . cara jalan, cara pakai, cara makan,kt dlm bilik kulih, cara tanya mcm2 lg la. pandai jer kata kt bebudak tu tp diri sendiri pun sama gak dulu hahaha .klau first day registration tu memang sebok. keta berderet2 jem giler. yg nk dtg ke sini heheh haha bangun pepagi keluar awai2 yer & bekongsi lah keta klau yg nk dtg sini mai la singgah ke teratak usang ku nih . okiesss layan masak memasak pulak








DAGING KICAP

Bahan:
300gm daging [potong gaul garam kunyit]
1 batang serai
1 labu bawang besar [potong bulat]
2 sudu makan kicap manis
1/2 mangkuk air
sedikit air asam jawa

Bahan tumisan:
1/2 labu bawang besar [dimayang/dihiris]
1 ulas bawang putih
minyak utk menumis

Method:
1.Panaskan minyak. tumis bahan tumis hingga wangi dan kekuningan.
2.Masukkan daging, kacau.biarkan sekejap masukkan air. Biarkan daging hingga bebetul masak dan kering.
3.Masukkan air asam jawa, kacau biarkan seketika.
4.Masukkan kicap, serai kacau. suaikan rasa.
5.Masukkan bawang besar, kacau kemudian padamkan api.
6.Sedia utk dihidang.

mudah bukan???
daag


Quote:

Fazizaid : k.fazi thanks yer sudi meronda2 kt sini. masak yg sempoi jer kak. hehe
MamaFaMi : thanks mama. mama baking lg best
MaDiHa : ooooooo o.k nanti kita ronda x belajar dah rani suke sangat kuih tu.
Nur : hi ala rani masak sempoi2 jer haha datang lagi yer
Hajar : hitam tu kan menawan..eemm budak2 suke nihhhh
Daalia : nampak dlm gmbr ja kot sedap rani lg la tahu yg simple2 jer. Thanks yer daalia sudi gak nk kongsi ilmu ngan rani. nanati rani pm daalia yer. heheh utk daalia




Thursday, 3-Jan-2008 01:30 Email | Share | | Bookmark
:sambal sotong & taugeh cendawan:

 
 
 
View all 6 photos...
salam
sambal sutun ku
last week rani ada wat ikan cencaru sumbat cili. masak cili tu memang la banyak sbb dh plan nanti boleh dikawankan dengan apa pe jer dgn sambal menyambal nih. lepas tu godek2 dlm peti ais tu jumpa la haiwan yg comei dan kiut miut ni kesian pulak tengah menunggu turn utk dimekapkap so setelah mekap dan touchup2 bertambah ranggi lagi kamu yer






SAMBAL SOTONG

Bahan:
300 gm sotong [dipotong]
2 senduk cili mesin [dimesin bersama bawang besar + bawang putih + serai + belacan]
1 labu bawang besar [dipotong bulat]
Air asam jawa
garam
gula

Bahan tumisan:
1/2 labu bawang besar [dimayang]
1 ulas bawang putih [dimayang]
minyak utk menumis

Method:
1.Panaskan minyak. tumis bahan tumisan hingga naik bau.
2.Masukkan cili. kacau hingga masak dan naik minyak.
3.Masukkan air asam jawa. Biarkan betul2 mendidih dan masak.
5.Masukkan sotong. kacau, biarkan mendidih dan masak.
6.Masukkan bawang, kacau biar seketika. padamkan api.
7.Sedia utk di hidang.

pastu ada buat sayur yg sempoi nih...






Quote:

1.daliaa : suke ek??? so family daliaa makan2 pedas2 la yer. enjoicee
re : rani pun gune ps gak tp x sampai setahun jagung x pandai. rani suke sangat negok gambar2 kt fp daliaa. comei.
2.myperiukbelanga : salam k.nis nih utk k.nis rani selalu ronda kt situ best rani buat yang sempoi2 jer . lg satu suke arrr nengok poto2 k.nis sharp. comei. clear. kemas. bole menang persembahan terbaik sambal tu mmg seswai dgn taugeh. nk kaww lg + gelama masam goreng. pergghhhh
3.tok janggut : OOOO paberet nek ko? heheh saje jer nk tayang2 kt nek ngan atok bg tersangat la terliuq



[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net