.:.am&rani.:.

By: rani ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 6-Jan-2008 05:07 Email | Share | Bookmark
:bawal jeruk:

 
 
 
 
 
Salam
heheh nk tepek resepi
minggu2 bz nih






BAWAL JERUK

Bahan:
Ikan bawal [dibersih gaul garam kunyit & digoreng, ketepikan]
2 cawan air
2 sudu makan cuka
2 biji cili merah [potong kasar]
15 cili padi
3 labu bawang besar [potong kasar]
10 ulas bawang putih [potong kasar]
serbuk kunyit
gula
garam

Bahan tumisan:
sedikit bawang besar [mayang]
sedikit bawang putih [mayang]
2 inci halia [hiris nipis memanjang]
2 sudu minyak masak

Method:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan tumisan. kacau agak garing.
2.Masukkan air. biarkan mendidih.
3.Masukkan serbuk kunyit. kacau.
4.Masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi [sebiji2] cili merah. Biarkan mendidih.
5.Masukkan cuka, gula, garam. suaikan rasa. biar mendidih masukkan ikan. padamkan api.
6. sedia utk dihidang.

klau makan esoknya lg

Quote:

Syerah&Zainul : ha la ikan masak cuka klau kt kedah panggil jeruk serupa la tuhhh tq ronda2 kt sini ha lepaih beranak ni bole makan manyak2.
Ana : w'slm. betul la tu ikan masak cuka. betui makan ngan nasi panas2 memang lg satu makan bawang besar cabai dan halia semua kuk krap kuk krap
mamazieza : memang sedap tp bukan macam sweet sour lain la...ada gak org panggil masak cuka atau asam
tokjanggut : thanks sedap kan tok mkn dgn nasi tengah panas berwap2 tuh
Daalia: hi daalia. heheh yuen tu pengacaa 3R satu masa yang lalu . ur face ada gak mcm dia suke tengok dier hepi gitu.u pun enjoi juga kan . daalia jgn marah taw . I ni klau tengok orang cepat ckt perasan muka orang tu mcm org tu la orang ni la..heheh . betul tu ada gk org panggil masak asam. bole aje nk gantikan dgn siakap @ tenggiri sapa2 pun asalnya bukan jaguh juga tapi bila minat semua jd. congrats tau
MamaFaMi : yum yum mama. kadang2aroma dia pun best gak
zatidhati : betul2 ada juga orang panggil acar ikan simpan lama ckt lg best




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net