.:.am&rani.:.

By: rani ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 16-Jan-2008 06:09 Email | Share | Bookmark
:bz bz bz:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
salam
halloooooo
ahhh dh 5 ari x apdet fp nih!!! . dlm minggu nih banyak koroja sungguh aihhh. fp pula slow gilers asyik2 x bole nk apload la, sempot + koma cam nih.... bile dh nk apdet x bole mood terus down . apo nak di kato heheh . komen2 tu nanti di balas k. aktibiti berasap dapur masih berjalan walaupun nasi berlaukkan ikan goreng + telur goreng hikhikhik padan muke ha tu la dok bz sangat hmmmm cm tu la keja sndri kais pagi makan pagi kais petang kadang2 makan kadang2 x hahaha klau x kais langsung x makan .Tapi walaupun keja sndri tetap enjoice hikhikik
Hu la la hup jom skodeng apa yg rani masak utk minggu nih...operasi menggodek jumpa haiwan dlm waiting list ni so bedal ler


ari sabtu ayam goreng kicap & ayam goreng


dua2 menu ayam muka pun dh jd mcm ayam sudah gumok hahah

AYAM GORENG KICAP

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam [potong sederhana,dibersihkan,goreng ketepikan]
1 bwg besar [potong bulat]
1 biji cili merah [potong kasar]
daun bawang [potong kasar]
4 sudu kicap manis
air asam jawa
garam

Bahan tumisan
1 btg serai diketuk
2 inci halia [hiris nipis]
bwg besar [mayang]
bwg putih [mayang]
kulit kayu manis
bunga lawang
minyak

Cara-cara
1.Panaskan minyak.tumis bahan tumisan hingga kuning dan naik bau.
2.Masukkan air asam + kicap. biar hingga mendidih.
3.Masukkan garam. suaikan rasa. masukkan ayam.
4.Masukkan cili merah +bwg besar + kacau . padamkan api.
5.Tabur bahan hiasan. sedia dihidang.


ari ahad ayam goreng berempah & sawi goreng


ayam goreng berempah nih memang best & simple cilok dari k.liza sodap oooooo cuba la credit to k.liza. heheh rani dh buat banyak kali dah sedap2 k ni lah resepinye cilok taww k.liza

AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan-bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
3 s/b rempah kari ayam/daging
3 s/b cili mesin
1 s/b serbuk kunyit
3 s/b tepung goreng ayam
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] mesin halus
6 inci halia ]
3 batang serai ]
garam

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama beberapa jam
2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing.



lepaih 2 hari isnin buat laksa kedah.goreng pisang.bubur gandum.
hat resipi bubuq gandum tu dari tokei muffin k.rinn



mai pekena laksa pulak oooooo dh lama x makan laksa. rasa nk makan sangat2 so ni dia.. laksa ni version no more belasyan ok.

LAKSA KEDAH

Bahan-bahan:
1 bungkus laksa halus[direndam.rebus.tos]
1 kg ikan kembong[dibersihkan.rebus+asam keping+garam]-ambil isi ketepikan
5 keping asam gelugor
1 kuntum bunga kantan[belah 2]
5 tangkai daun kesum
air rebusan ikan
Garam secukup rasa

Bahan dimesin:
15 tangkai cili kering
3 labu bawang besar
1 ulas bawang putih

Bahan-bahan ulam:
1 batang timun [potong nipis memanjang]
2 labu bawang besar [hiris nipis]
1 biji cili merah [hiris halus]
5 biji cili hijau [hiris halus]
2 biji limau nipis [dipotong]
daun putat [hiris halus]
daun selom [hiris halus]
telur [direbus]

Cara memasak kuah:
1.Sediakan periuk. masukkan bahan mesin ke dlm periuk. masak hingga cili masak
2.Masukkan isi ikan + air rebusan ikan + asam gelugur. masak hingga mendidih.
3.Masukkan bunga kantan + daun kesum. masukkan garam suaikan rasa.
4.Masak hingga pekat. padamkan api. sedia utk dihidang.


heheh ni pulak ulam yg dilawan dgn laksa ittew...


nyum2


desert2 di waktu ptg pula adalah ini...

my hb teringin pulak nk makan pisang goreng.klau nk sedap guna lah tepung goreng pisang cap tangan tuh tp kt depan dia ada gambar buah-buahan mcam cempedak pisang dan mcm2 lg laaa dh x ingat. tp tepung dia memang best sebab walau dh sejuk tetap rangup youuu


ni pun request rom my hb. tengok bubuq gandum k.rin terus suruh buat.
so ni bubuq gandum ikut resipi k.rin. so resipinya:


BUBUR GANDUM

Bahan-bahan:
250gm Bijirin gandum
1/2 cawan gula pasir
1/2 camca teh garam
1 paket santan serbuk, dibancuh dengan secukup air
2 helai daun pandan

Cara-cara :
1. Rebus bijirin gandum sehingga kembang dan empuk.
2. Masukkan gula dan kacau hingga larut. Kemanisan ikut selera masing-masing yaa..
3. Masukkan santan secukupnya. Tambahkan garam untuk mendapatkan
rasa lemak bubur.
4. Biarkan mendidih, masukkan daun pandan yg telah disiat dan diikat. Kacau dan
padamkan api.

so enjoice
Quote:

ummi wawa - yer ker?? nanti leh wat
mamasya - thanks. oooo suke laksaaaaaaaaaa sedap oooooo
tokjanggut - heheh
MaDiHa - heheh kak seminggu sekali.orang lain dh berpuluh masak. kita pun suke gak ayam tuh. bubuq gandum tu pun memang sedap buat ckit je nanti kembang penoh periuk
umi-kal - salam perkenalan juge yer untie tima kasih sudi ronda2 kt sini
masriyah - berderet2 tu sbb seminggu. klau x ckt jer
Penyulawa : heheh sama2 biasa la tu. kadanng kite pon jd amtu gak
KakLeen - w'slm. seminggu punye menu k.leen tu la nmpk cm banyak thanks sudi ronda2kt sini
kak rus - puasa?? ooooo cm tu bole la buat yer. thanks
ida isk - alah tekoh ragin klau mai penyakit M tu apa lg mkn nasi bungkus sorang seketol
grey - heheh thanks dtg lg yer
ummiNurin - thanks datg lg yer
kamalina - heheh rani mukerjeee sepupu sepapat la tuuuu biase jer rani pun masak sempoi2 jer
UmmAbdrahmaan - oooooo cm tu. msk klau buh jinta2 ni memang terangkat beb
yong - lapar??? heheh
ydzb st_adiwarna@yahoo.com - aah tu kawan kite nnti bole kirim salam k. gambr kt fp akk lg cantek wehhhhhh
jeff - manader bro jeff lg pro


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net