.:.am&rani.:.

By: rani ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 25-Jan-2008 20:52 Email | Share | Bookmark
:xtvt seminggu:

banana choc cake
brownies walnut
penghilang dahaga...
Salam
heheh lama x jumpa . banyak juga xtvt rani minggu nih dari masak2 hingga jalan2..bz dgn keja sprt biasa cuma heheh dpt gi jalan2 bersoka ria tp dekat2 ni ja la.. dh lama plan tp x jd pun. bukan boleh plan2 musti x jadi so jgn plan rasa nk gi gi je x payah nk plan lebih2 so jom jalan2 ke darulaman park dari changlun ke DP ni cuma ambil masa lebih korang 25 minit kot x jauh kejap jer dlm pukul 5.00 ptg rani bertolak. tak mau pi awai sangat sbb skarang nih panas sangat biar redup2 sikit baru best nk makan2 angin dan jalan2 dan bersiar kan??? tu pun sampai jer orang penuhhhh mcm2 xtvt biasalah tempat tasek2 mcm nih...
date : 25 jan 2008
time : 5.30pm - 7pm
venue : darulaman park



k let's go. mula seronoknya plan nk naik buggy car sebab x penah naik asyik tengok orang naik jer. tp kali nih mmmg nekad nk naik. nak rase cmner???? so

mcm biasa sapa yg drive heheh my hb. heheh dia pon neves jugak berpeloh2 sepanjang perjalanan yg menenangkan itu dapat lah tengok






pusing2 dh abis satu tasik.. besar juga taww tasik nih bestnyer naik buggy car nih jakun betui hahah walaupun perlahan tp best kena angin sepoi2 bahasa

lepas turun jer dari buggy car nih cepat2 gi amik tiket nk naik boat ride pulak .sebelom tu dah tanya ngan pakcik kt situ. dia kata klau pukul 6.30 ptg semua boat ni dh penuh nanti takut x boleh naik. jd x bole la lmbat2 nanti kempunan plak . exited sangat tp takut lebih dari exited sebab rani dengan air nih pobia sikit biar naik roller coster berpusing2 @ naik mende2 tinggi x takut macam naik mende2 kt atas air heheh

takut nyer...bismillah bnyk2

takutttttttttttttttttttttttt ni dh mula naik dah

yg paling takut tengok air lg sejenkal nk masuk dlm boatttttttttttt

jumpa sekor angsa ingat nk wak balik sambil cakap ngan hb kita kena naik yg ni laaaa baru best selamat lagi hb pun

ni dia itik yg rani cap tuhhhhhhhh. x lama lepas tu ckp ngan hb jom balik x nk dh naikkkkk rasa mcm nk tenggelam sebab takut sangat jom pusing balik air pun ada gak masuk tp ckit2 la pastu kesian gak kt dia sebab dia aja duk kayuh I duk relax jer smbil sekali sekala ckp u know i takot tauuuu bila dh sampai rasa lega dan x mo naik dhhhh lepas tu terus rasa pusing2 dan pening2 sib baik bawa minyak yu yee cap limau

lepas tu apa la gi perut pun kuk krek kuk krek so plan nk gi sr heheh. sr nih gi setahun sekali jer klau tidak pokai beb dan lari budget . so acara mkn2 nih bermula selepas solat maghrib
date : 25 jan 2008
time : 7.45-8.55pm
venue : sc

moka2 yg letih bersoka ria & lg letih menuggu makanan
penat sampai x larat nk angkat mata dah..

bosannya sib baik x lama hidangan pon sampai
mula yg nih



heheh seronoknyer klau yg tengah lapar sabar2 yer
lepas tu yg nih pulak nampak cm best jer tp air choc tu biase jer lg satu brownies kt atas tuh x sedap mana pun lg best brownies k.liza


dan akhir yg terbayang2 dh di depan mata so soru la

peghhhhhhhhh ni i punya taww heheh hb x makan pedas
jd ni dia punya


so nyum2
last2 nih muka dh lepas kenyang


heheh sampai jumpa lg kt sc hohhoh....

so masuk la bab masak memasak nih pulak yer hmmmm. ni menda yg rani masak hari khamis. masak pun dh petang. selalu masak yg sempoi jer tp kali nih kurang sempoi sikit heheh



SAMBAL DAGING

Bahan-bahan
400gm daging [potong sederhana,dibersihkan,rebus ketepikan]-saje rani rebus takut liat
1 mangkuk kecil cili kering [kisar+ 1 biji tomato]
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
garam
gula

Bahan tumisan
Minyak
sedikit kulit kayu manis
sedikit bunga lawang
sedikit bunga cengkeh

Bahan mesin [dimesin bersama]
4 batang serai
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
3 labu bwg besar
1 ulas bwg putih

Cara-cara
1.Panaskan minyak.tumis bahan tumisan hingga naik bau.
2.Masukkan bahan mesin. kacau hingga kuning dan naik bau.
3.Masukkan cili mesin + sos cili sos tomato. masak cili hingga masak dan naik minyak.
4.Masukkan daging + santan. masak hingga agak kering.
5.Masukkan gula dan garam. suaikan rasa. padamkan api
6.Tabur bahan hiasan. sedia dihidang.

so settle. lepas tu d tambah pula dgn 2 ketul kawan2 sprt jelatah dan sup sawi kategori sempoi la noooo




menu hari selasa menu yg tersempoi goreng pon sodap daging masin goreng. lauk nih kalau dilayan sekali sekala memang peghhhhh dgn nasik panasssssss. klau my mum buat daging masin ni bg rasa garam nya dulu...tapi rani cepat dan sempoi jest letak lebih ckit gram kat daging tuh jer

so daging ni memang la sesangat mudahnya. ibarat pejam mata pon bole bikin..daging yg dipotong digaramkan lebih ckit kemudian digoreng agak garing. tak perlu letak kunyit. tp sblom tu tumis la ckit sprt biasa. then bila dh ok masukkan bawang yg dipotong bulat atau ikut suka hati la bersama cili merah dan cili padi.. so kick and nyum2

heheh lupa la pulak kawannyer lobak putih masak air..jgn mare yer si lobak yg putih dan comei

si lobak nih memang x penah masak pun. x penah sesekali pun apasal?? sebab ada sejarahnya. heheh 1 day terbuka my sister punya ais box nampak mende comei jer putih melepak dah dipotong2 sejuk jer mcm sengkuang pastu terus ngap baru tau rasanya mcm payau2 nk pahit2 so takut nk makan lg dah. sebab dok terasa2 lg. ni pun baru cuba masak sebab semasa ronda fp jumpa lah si comei nih...beranikan diri memasaknya...tupun buat sayur ayer letak sedikit gula rasa2 ok gak so sekarang dh bole makan menda nih

on monday pulak masak mee maggi cepat dimasak sedap dimakan. maggi goreng kari. ni request dari ehem2 katanya dh lama la x makan maggi goreng. sesekalin melayan menda nih sodap jugak. tp makanan yg lgsung x berkasiat kecuali sayur mayur tuh

dan nih menu yg akhir lah kot utk entry kali nih
nasi goreng sempoiiiiiiiiiiiiiii jumpa lg daaaaaaa

opssssssssss ada satu lg. kejadian yg x dpt dilupa...
berlaku pd hari sabtu masa dlm pukul 7.00 mlm lebih kurang. biasa la rutin selalu tengah membersihkan daun salad..pegang rasa2 mcm lain jer pastu tengok2 subhanallah kalimah Allah kat salad tu..semoga bertambah keimanan hendaknya
Quote:

1.kak rus - heheh sedap oooooo daging tuhhh sempoi pon sodah heheh
2.boxhousestudio - mai la rumah kita
3.unnamed kaynasution@hotmail.com - pilih jgn x pilih. mkn jgn x makan..
4.Hajar - oooo kt changlun juga dulu nanti hajar balik bole jumpe rasa tenang jer kt dp tue. heheh my hb pon kata kenal tp x hengat nama la pulak
5.zaiton's fotopage - tima kasih yer kak datang ler lg ronda2
6.Nur - sume nih menu seminggu tu yg manyak nih
7.ed - thanks... kt dp tu skrg mcm2 dh ada
8.maklang - suma tu sedap tp brownies x sedop abih duit jer yg lain tp mesti brownies m.lang lagi sedap
9.kek world utara - betul tuuuu
10.jeff - hari minggu mcm2 bole buat termasuk titon biase2 jer bro....u lg best
11.mamasya - klau lapar bole bertmbh lapar atau lg kenyang??? seronok sesekali brsiar2
12.kuchai - ofkos yg nampak dari highway tuuu print la banyak mana punnnn
13.mamaella - sume nyer yg mudah2
14.ida isk merpati66@yahoo.com - pandang lah lg x payah bayar ponnnn
15.MaDiHa - kita memang takot sungguh akak...klau jatuh x tau nk cerita laaa gi jenjalan nih memang best tp kena cari masa yg sesuai baru lg best rani masak ckt jer kak. akak masak mcm2 dan lg best mcm2 ade...
16.Daalia - besak ker gambar??? puas ckt tengok ala rani faham daalia masih belum sihat sepenuhnya,,,masak yg biasa2 ajer x der yg special ponnn. sesekali jenjalan nih memang bestttt klau slalu lg bestttt macam daalia emmm memang la daalia kena jg betul2 supaya sembuh dgn sempurna lepas tu bole la lego menda2 apa ponnnnnn thanks daalia font tu rani dah tengok dan cuba... binau mata
17.Kak Leen / MamaLeen mamaleen@yahoo.com - syukur sangat kak semuanya dari Allah... klau ada pada kita pon sumenya pinjaman belaka... thanks
18.kamalina - meowwww kamalina jgn poji lebih2 taw saya m.a.l.u...pm dh balas.. tima kasih bg link font tuuuu suke sangat dan cumei2 shot org x bertauliah...
19.masriyah - klau datang sini meh la singgah....boleh kenal2 simple2 ajer rani masak
20.Ana - emmm kt kedah tempat nih best jugak
21.m:e:o:r:j:a:y meorjay65@yahoo.com -
22.nurulhasmiza puyu_pendot@yahoo.com - refresh
23.tokjanggut1961 azam61pd@yahoo.com - thanks tok
24.zai Kulim zbintim@yahoo.com.my - insyaallah rasa nye nk join kottt
25.rinnchan - w'salam k.rinn heheh memang klau tengok dari highway nampak jer angsa tuh...tengok dekat besarnya..cumei lg... update seminggu k.rinnn lambat??? biasa la ambil masa nk transfer data
26.Linda@anna kaori.cake@yahoo.com - heheh thanks
27.ida isk merpati66@yahoo.com - ok thanks...
28.ida65cakes - gambar jer kak rasa tataw
29.marlin - ooittt meow m.a.l.u. ko yg cumei
30.cikliah - heheh best bila nk mai sini balik???? duloooooo x dak


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net