.:.am&rani.:.

By: rani ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Apr-2008 07:33 Email | Share | Bookmark
.:.mari menenyeh icing;-).:.

tunggu sejuk
tenyeh jgn x tenyeh
first deco
deco ni paling banyak
tataw nama apa
katun-katun pun ada
rumput rampai tp lembu x der
macam-macam wana
elmo & cookie monster
tulih-tulih pon ada
x ingat la nama yg sekor ni
 
 
 
 
 
 
 
Date : 18 & 19 april 2008 [jumaat & sabtu]
Time : pagi - petang
Venue : rumahku syurgaku

Tenyeh pon tenyeh laa...detik hati kecil rani...beginilah bila diri masih mencari2 skill... Masi baru.tidak cekap.banyak kelemahan.x banyak pengalaman.yg mana sesuai yg mana tidak.soalan demi soalan bermain di kepala...segala soalan dan jawapan semua ku jawab sendiri masih terngiang-ngiang lagi kata-kata lynn tempoh hari "deko yg kita buat mesti hidup yer" hatiku berdetik lagi ingat apa yg lynn pesan tu sambil aku leka try and error atas board...ada yg menjadi ada yg x...aku cuba mendapatkan skill serta membuang segala kegugupan yg ada... tiba-tiba kata-kata k.mis pula menjadi pembakar semangat "deko ni you kena practice.paractice.practice and more practice baru you punya deco akan cantik dan elok" itu lah ungkapannya yg ku cuba pegang. Emmm memang betul pun...practice make perfect!!! ku teruskan lagi... cuba dan mencuba sehingga seharian letih dan penat bermain dengan icing sambil soalan demi soalan soalan bertukar.....jawapan demi jawapan ku dapat.Hatiku bersuara lg...pabila pertanyaan ku dijawab oleh yatt " tenyeh ja dengan nozel tu" begitu sempoi katanya...tapi lihat bahawa, hasil sempoinya melahirkan kretiviti sendiri...yatt siapa tidak kenal hasil sentuhannya mendambakan...bak kata lynn "org seni" bg aku sentuhan yatt ternyata lain dari lain...ada identiti sendiri...




so kali ni rani buat kapkek dgn menggunakan resipi chef norzailina. Dh 2 kali dh buat guna resipi ni tp alhamdulillah dan ok ja...guna paper soffle cup beli masa pi rumah lynn aritu....bila dh masak kek memang akan kceut cikit tp x la turun banyak heheh lynn ada bg tip "katanya oven memang kena betol-betol panas" ni pon rani bg hangat lebih kurang 45 minit...klau lynn terus satu jam oven rani oven buruk sahaja ngeh-ngeh-ngeh tp memang sangat-sangat berbudi so ni resipinya

Quote:
Kek Oren

Bahan-bahannya
250 gm mentega
230 gm gula kastor - rani kurangkan kepada 180 gm
2 camca teh Quick 75
4 biji telur
270 gm tepung serbaguna } diayak
1 camca teh serbuk penaik }
60 gm susu pekat
2 camca besar jus oren
1 camca teh parutan kulit oren

Cara membuatnya
1. Putar mentega, gula dan Quick 75 hingga gebu.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul sebati setiap kali.
3. Campurkan bahan ayak, kacau rata.
4. Bubuh susu pekat, jus dan kulit oren.
5. Bila sebati, timbang sebanyak 44 gm untuk setiap cawan kek (saiz sederhana).
6. Bakar pada 200 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
7. Biar kek sejuk sebelum disapu krim mentega biasa.
8. Hiaskan ikut kreativiti masing-masing





ok dh siap kapkek nk buat BC pulak kan??? selain dari gunakan resipi lynn rani ada juga buat butter cream menggunakan resipi dari "kembang kempis" bc ni elok dan ok. tidak terlalu manis sedang-sedang jer resipi ni pon dah 2 kali cuba

Quote:
Butter cream

Bahan-bahan
250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara
1.Pukul butter + marvello hingga putih
2.Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih.
3.Suaikan warna utk hiasan kek.

TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa
.


buat bc resipi ni kena sabar cikit sebab resipi suruh slow and steady tp x per hasilnya insyaallah memuaskan bermain dengan icing ni sebenarnya best bg yg minat la yer...kekadang bole jd mcm bebudak pulak heheh bole boh ikut suka wana.cara.design. rasa hepi mepi jek.ikut suka kita ja nak buat apa kita suka kuik kuik kuik heheh sebolom tenyeh kt kapkek tenyeh kat board dulu!!! heheh ini lah aksi-aksi budak baru belajar terkekeh-kekeh buat buat



okiess ni pulak warga kerja yg terlibat klau x dak mamposss ini lah nozel sejemput ku...tengok nozel lynn best nyer mcam-macam ada penoh dlm drawer dia..fuh semua tu meniup semangat ku...tak per 1 day ...yg rani ada hanya nozel-nozel yg basic jer...tu pun x pandai guna dan tataw nk deco...




deco punya deco try punya try test punya test letih aihhh satu hari... kuss semangat rani dok kt kusi menekan dan menenyeh hb dok lalu lalang membuat tinnjauan la kenkonon mendeko ni pon kena hati tenang dan x penat klau penat terus x mo jadi....chewah mcm la pandai sangat!!! padahai nk buat bunga ros seuntum pon tataw rani...rani...dh tataw nk buat bunga lain buat ja bunga yg taw heheh tu dia...ni la first deco dan deko-deko yg seterusnya


























































ada lg nanti sambung


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net